Връщане на данъци от студентска бригада

Студентите, работили в САЩ с J1 виза, не отговарят на изискванията да бъдат третирани от данъчните служби както гражданите на САЩ. Тъй съответно се водят NON-RESIDENTS. NON-RESIDENTS подават данъчната си декларация САМО НА ХАРТИЯ и тя се изпраща до данъчните служби в САЩ. Подаването на декларации по интернет Е ЗАБРАНЕНО.

Данъците, платени от теб през лятото в САЩ се връщат само и единствено от американската данъчна служба (IRS). Те определят размера на сумата, която ще получиш. В края на годината се прави преизчисление на доходи спрямо удръжки и в повечето случаи се оказва, че си платил доста повече от колкото е трябвало.

От кои щатски данъци може да си върнеш пари?

Нормално е да са ти удържали федерален и щатски данък върху дохода (Federal Income Tax / State Income Tax). Двата данъка се плащат съответно на федералната данъчна служба – IRS и на данъчната служба на щата, в който си работил. Има няколко щата, които въобще не удържат щатски данък – Аляска, Флорида, Невада, Тексас, Южна Дакота, Вашингтон, Уайоминг, Ню Хемпшир и Тенеси. Ако си работил в някой от тях, ще имаш да си връщаш данъци само от федералните.

Някои работодатели не познават добре разпоредбите, свързани с твоя тип виза (J-1) и неправилно ти удържат социални и здравни осигуровки като на всеки редови американец. Това са така наречените Social Security Tax and Medicare Tax или FICA. Ако си си спазил условията по програмата и пазиш всички документи, американската данъчна служба ще ти възстанови изцяло тези данъци. За повече подробности се обърни към нашите консултанти.

Възможно е да са ти удържали и някои други данъци, като local tax, осигуровки към щатската служба и пр., които са пренебрежимо малки и така или иначе не се възстановяват. Но пък добрата новина е, че те се използват за увеличаване на федералния refund. Какви са различните видове данъци, може да погледне в секцията Видове данъци