Чудили ли сте защо толкова много хора решават да прекарат лятото си работейки в чужбина? Каква би била ползата за тях да го напраят вместо да си почиват тихо и кротко 3 месеца?

И по-интересното – защо се връщат година след година? Каква е тайната на лятната студентска бригада в САЩ, че успява да събере толкова много младежи всяка година?

4 месеца работа – спомени за цял живот

Истината е, че лятото е времето, когато всеки открива себе си. Идва период в живота ни, когато сме изправени пред дилемата кой сме и какво искаме. Едно такова лятно приклюение ни отваря сетивата за това какво е светът, колко е голям, какви възможности за реализация ни дава. И това не трябва да ни плаши, напротив – то е прекрасен шанс за нас да прогнозираме своето бъдеще. 

Едно лятно приклюение ни дава отговори на много въпроси: как живеят хората там, как работят, в какво се състои животът им. И най-важният въпрос, разбира се, за нас самите – ще се справя ли сам, без да разчитам на някого? Ще успея ли да се издържам и да преодолявам трудности?

Студентската бригада в САЩ е израстване в пълния смисъл на думата. Учим се да бъдем самостоятелни, да разчитаме на себе си, да се грижим за ежедневието си и да се справяме с трудностите.

Спомените, които създаваме, остават за цял живот. А приятелствата  са вечни. Кога друг път ще ви се случи да живеете с хора от цял свят, а след края на приключението, да пътувате заедно до знайни и незнайни места? Може би дори ще ви се случи да ви поканят на гости след това. А може би най-голямата полза е, че ще упражнявате езика, защото там, на лятната бригада, английският е единственото средство за общуване.

Как да изберем подходящото място за лятната ни работа?

Места много, мечти – безкрайно много. Ако искате да имате повече възможности за избор, тогава се запишете няколко месеца по-рано за бригадата. По този начин ще имате достатъчно време да огледате обявите за работа, които ви се предлагат, и да участвате в тях. Това е много важно, особено ако заминавате за първи път. Дайте си време, за да свикнете с идеята, да организирате всичко спокойно, за да няма  неприятности.

Не трябва да забравяме, че отиваме там да работим. Тоест, ще имаме съвсем малко време за себе си през работните дни. Но пък след края на сезона, ще разполагаме с необходимото време за разходки и планирани пътувания. Хубава е и това да имате предвид при избора на локация. Някои места са по-скъпи, а на други има огромно количество студенти, което от своя страна не дава възможност за избор на втора работа.

Втора работа?

Точно така – това е предпочитан избор за много студенти да заработят легално почасово, ако имат тази възможност. Какъв е типът работа? - сервитьор, продавач, помощник в магазин, в склад и др. По този начин те си осигуряват допълнително заплащане и си оплътняват времето. Много ресторанти например търсят хора за миене на чинии, или за сервиране в най-натоварените си часове – обикновено вечер. Ако първата ви (основна) работа го позволява, може да се възползвате и да допълните финансовото си състояние с още няколко часа полезен труд.

Пък после ще му мислите за какво ще харчите парите, нали?

И така, след подобно приключение сами разбираме докъде стигат границите ни. Разбирам, че светът е огромен, и място за нас има навсякъде. Но ние сме тези, които избираме къде да отидем, и отговорността е наша.

Бригадата ни учи на отговорност – към себе си и към другите. На самодисциплина. На работни умения, на такива за справяне с трудности. Учи ни как да общуваме ефективно, как да организираме времето и финансите. Въобще, тя е като една малка казарма, но с приятни емоции.