ВРЪЩАНЕ НА ДАНЪЦИ ОТ САЩ

Какво е връщане на данъци от САЩ или Tax Refund?

USA Tax Refund

Студентите, работили в САЩ с J-1 виза, не отговарят на изискванията и не са приемани от данъчните служби като гражданите на САЩ. Всички non-residents подават данъчната си декларация САМО НА ХАРТИЯ и тя се изпраща директно до данъчните служби в САЩ. Имай предвид, че подаването на декларации по интернет, е забранено.

Данъците, платени от теб през лятото в САЩ, се връщат само и единствено от американската данъчна служба (IRS). Те определят размера на сумата, която ще получиш. В края на годината се прави преизчисление на доходи спрямо удръжки и в повечето случаи се оказва, че си платил доста повече, отколкото е трябвало. Има няколко щата, които въобще не удържат щатски данък – Аляска, Флорида, Невада, Тексас, Южна Дакота, Вашингтон, Уайоминг, Ню Хемпшир и Тенеси. Ако си работил в някой от тях, ще имаш да си връщаш само федерален данък.

Какви данъци се удържат в Америка?

Федерален данък върху дохода (Federal Tax) – този данък обикновено е към 10% от изкараните от теб пари по време на бригадата, като той се плаща на федералната данъчна служба, така наречената IRS.

Щатски данък върху дохода (State Tax)- този данък обикновено е между 2% и 8% и се плаща на данъчната служба на щата, в който работиш по времето на бригадата ти. Важно е да знаеш, че в няколко щата няма такъв данък – Аляска, Флорида, Невада, Тексас, Южна Дакота, Вашингтон, Уайоминг, Ню Хемпшир и Тенеси.

Местните данъци (Local tax)- тези данъци се плащат само в определени населени места като Ню Йорк, както и в някои градове в Ню Джърси, Охайо и др. Тези данъци рядко надвишават 1-2% от дохода ти по време на бригадата.


Социалните и здравни осигуровки (Social Security Tax and Medicare Tax или FICA) са друг вид удръжки, с които е добре да си запознат. Съгласно данъчните разпоредби, всички участниците по обменни програми са освободени от плащането им. Има два варианта за теб: първият е да си ги поискаш още на място от работодателя или вторият вариант е да ги поискаш от данъчната служба като се върнеш от бригадата. Ако си спазил всички условия по програмата и пазиш необходимите документи, то американската данъчна служба ще ти възстанови изцяло сумата. Важно е да знаеш, че ако си с друг тип виза, то тогава осигуровките не се възстановяват.

Как да си върна данъците от САЩ?

Каква сума ще ми върнат?

VerdeTax

Заедно с нашите партньори от VerdeTax се стараем да възстановим най-голямата сума, която ти се полага. Приблизително 9 от всеки 10 участници получават обратно пълния размер данъци, за които сме кандидатствали.

Не е необходимо да заплащаш нищо предварително - при приключването на процеса VerdeTax ще удържат дължимата комисиона, а върнатата сума ще бъде преведена по банковата ти сметка.

Какви документи са необходими?

Възстановяването на данъци от САЩ е бързо, лесно и приятно с наша помощ. Ела в офис на Happy World и донеси със себе си:

  • копие от твоята Social Security Card
  • копие на международен паспорт и визата ти за САЩ
  • W-2 форма или последен чек от всеки работодател, за когото си работил по време на програмата

Важно: В случай че си загубил или не си получил W-2 формата си, не се притеснявай. Когато кандидатстваш за Tax Refund, ще попълним и подпишеш допълнителен заместващ формуляр.