След края на студентската си бригада в САЩ, всеки студент се сблъсква с въпроса как да изпрати заработените си пари от САЩ до България. Съществуват повече варианти и много от студентите подмамени от "бързото" и "лесно" изпращане на разплащателни системи като MoneyGram или Western Union взимат грешното решение.

В тази статия, ще се опитаме да опишем най-лесните, удобни и сигурни начини за изпращане, кога и защо трябва да бъдат използвани.

Transfer Wise

Transfer Wise - No hidden fees

Един от първите служители на Skype, заедно с един от основателите на PayPal създават "умната" разплащателна система TransferWise, която спестява на клиентите и високите международни такси при изпращане на пари.

Идеята е много проста: вместо да се извърши един международен превод с високи такси, TransferWise извършва два местни. Таксата за услугата е между 0,5% и 1%, което за малки суми е символично и до 8 пъти по-малко сравнено с банковите такси. Ценообразуването е прозрачно, обменният курс е реален, малката такса е лесна за разбиране.

Кога да се използва: Използването на тази услуга, е изключително удобно, когато искате да изпращате по-малки суми, бързо и лесно с минимални такси. За целта: посетете страницата на TransferWise, въведете сумата която искате да изпратите и следвайте необходимите стъпки.


MoneyGram и Western Union

Двете разплащателни системи се наложиха алтернатива на банковите преводи за по-малки суми, които позволяват на получателите да използват изпратените пари мигновено. "Уестърн юниън" има агенти в 50 000 населени места в 165 държави по света, "Мъни грам" - в над 35 000 градове в 138 страни. Те са доста по-скъпи, но преводите стават много бързо. Формалността при тези преводи са сведени до минимум. Разработената от тях система, дава възможност за изпращането и получаването на пари дори и през почивните дни.

За сравенение, ако се опитате да изпратите 1000$ на роднина или приятел от САЩ, таксата която ще заплатите е прибизлително 80$, докато TransferWise ще ви таксука само 10$.

Кога да се използва: Ако ви се наложи да изпращате пари по спещност и искате парите да могат да вземат мигновенно.


Wire transfer

Bank Wire Transfer

Това е предпочитания вариант за всички студенти, които завършват своята Work and Travel програма. Хубавото на този вариант е, че таксата за превод е фиксирана сума, която обикновено варира между 35$ и 55$. Изпращането и получаването на сумата отнема между 3 и 5 работни дни. За да наредите банков трансфер, ще ви е нужно да знаете вашият IBAN (международният номер на банковата ви сметка),.

Кога да се използва: В края на вашата бригада, когато искате да изпратите всички заработени пари до България.

За какво да внимавате: Някои български банки, начисляват такси за валутни преводи, което може е неочаквано. Проверете с вашата банка (банката получател) дали има такива такси и дали са процент от изпратената сума.