Всяка година приблизително 6000 студенти от България участват в програмата по културен обмен Work and Travel USA или т. нар. студентска бригада в САЩ. Голяма част от студентите заминават на позиции, които не са сигурни какво представляват или какво означават. Ето кратко описание на най-често предлаганите работни позиции по време на студентската бригада в САЩ.

Работни позиции с много добро или отлично ниво на английски

Busser (помощник – сервитьор) – Бъсърът помага на сервитьорите за отсервирането и почистването на масите, като ги подготвя за следващите посетители. Обикновено студентите получават по-ниско почасово заплащане + бакшиш от сервитьорите или разпределен от заведението.

Server (сервитьор) – предпочитана работа от доста студенти на бригада. Сервитьор в САЩ е престижна работа, която включва доста високи бакшиши при добро обслужване. Изисква се отлично владеене на английски език.

Host/Hostess (хостес или хостеса) – хостесите посрещат, поздравяват и настаняват на клиентите в различни заведения, като им поднасяне и менюто. Работата не е тежка, но изискване владеенето на много добро ниво английски език.

Front desk clerk (рецепционист) – тук ти трябва много ниво ниво на английски и да бъдеш винаги усмихнат, любезен и да си готов с отговор на всякакви въпроси. Обикновено се изисква да носиш униформа, която е подсигурена от работодателите.

Retail sales (продавач-консултант) – заплащането на час на този тип работа е по-високо, но за сметка на това няма бакшиши. Понякога помагаш и обслужваш клиентите, друг път нареждаш стока или скучаеш.

Cashier (касиер) – за да бъдеш касиер в САЩ, не ти трябва да си отличник с математиката. Сканираш стоките, избираш сумата, която си получиш и автоматично ти се изчислява рестото. В някои вериги, доволните клиенти оставят малък бакшиш в бурканче, които се разпределят между касиерите.

Средно ниво на английски език – работа в хотел, спасители или др.

Lifeguard (спасител) – наслаждаваш се на слънцето и се грижиш се за безопасността на посетителите на басейна. За да бъдеш спасител по време на бригада в САЩ се изисква да изкараш курс за спасители в България предварително. Това не трябва да те притеснява, тъй като курса трае само 3 дни. Курсовете се организират от Български червен кръст.

Housekeeper (камериер/ка) –почистват се стаи стаи на хотели или вили, сменят се чаршафите, често гостите ти оставят бакшиш! Остава ти време да си починеш, а и дори понякога да полегнеш.

Ride/Park Attendant (служител в увеселителен парк) – работа в увеселителен или аква парк е доста забавна, тъй като си заобиколен от хора в добро настроение. Късаш билетчета, следиш хора, които се качват на влакчетата и въртележките.

Cook (готвач) – ако не можеш да готвиш, това не трябва да те притеснява изобщо. Най-често храната е Fast Food, която се приготвя изключително лесно. Освен това ще можеш да похапваш и да спестяваш пари от ядене.

Dashwasher (мияч на съдове) – по цял ден ще се грижиш за чистотата на кухнята, ще зареждаш и отсервираш съдомиялната машина и ще миеш другите прибори, които не се побират вътре.