Изкарали сте едно незабравимо лято с много преживявания, нови приятели и незабравими емоции. Освен това сте работили много и не искате да плащате ненужни такси, за да преведете всичко заработено до България? Е, имаме добра новина за Вас! Вече може да изпратите пари от Америка до България напълно безплатно.

Само преди няколко месеца TransferWise представи нова услуга – TransferWise Borderless (т.н. Сметка без граници). Новата сметка без граници е същото, като да имате отделни локални сметки по цял свят. Тя е мултивалутна сметка, която ви позволява да съхранявате парите си в над 40 валути и да ги конвертирате по реален валутен курс (точно както го виждате в Google). Също така, може да получавате пари от цял свят напълно безплатно. Като допълнение, може да си извадите дебитна карта (MasterCard), която да бъде използвана в цял свят.

Как да изпратя пари безплатно от САЩ до България?

Стъпка 1. Регистрация

Първата и най-важна стъпка е да се регистрирате TransferWise и да потвърдите Вашата самоличност. За целта, в процеса на регистрация ще трябва да предоставите копие или снимка от документ за самоличност + копие от банково извлечение (bank statement), което може да се вземе от Вашата банка.

Стъпка 2. Активиране на доларова сметка

След като Вашата Сметка без граници бъде активирана (обикновено това става в рамките на 24 часа след регистрация) време е да активирате Вашата доларовата сметка. Влезте в профила си, изберете Balances, след което отидете на Activate a currency и изберете USD. Не се безпокойте, активирането става за секунди и не ви обвързва с абсолютно никакви такси.

Щом активирате дадена валута, вие ще видите повече информация относно тази сметка, като валута, номер на сметката, SWIFT код и т.н. Например:


TransferWise - Bank details

Стъпка 3. Изпращане/получаване на пари

След като вече активирахте доларовата си сметка, остава да изпратите сумата, която желаете. Изберете сума и я изпратете на създадената от Вас в предишната стъпка сметка. Този превод ще бъде безплатен, тъй като той е вътрешен (от американска към американска банка). В повечето случаи, вътрешните преводи се извършват в рамките на 24 часа. Щом получите сумата на Вашата сметка, вече може да ги трансферирате напълно безплатно, към Вашата българска банка.

Изберете от менюто Recipients, след което изберете Add your bank account и попълнете данните на българската си банка. Не забравяйте, че сметката трябва да бъде също в долари, за да може да изпратите сумата напълно безплатно. Ако вашата българска сметка е в друга валута, TransferWise ще трябва да конвертира различните валути, но на много по-добър курс от колко го правят всички български банки.