Всяко лято приблизително осем хиляди студенти от България и приблизително сто хиляди студенти от цял свят се възползват от възможността да пътуват и работят в Америка. Записвайки се за студентска бригада в САЩ, всички студенти имат възможност да живеят и работят легално до четири месеца, да пътуват в рамките на един месец и да посетят и видят някои от най-невероятните места в САЩ.

Всеки, който заминава за първи път на студентска бригада в Америка, има много въпроси относно документите и какво представляват те. Какво е DS-2019 (работно разрешително), какво е J-1 виза, как се кандидатства за Social Security Number (SSN)? Тук ще намериш отговор на всички тези въпроси.

Какво е DS-2019

DS-2019 (виж примерен) е един от най-важните документи, който ти дава право, заедно с издадената ти вече J-1 виза, да влезеш законно в САЩ. Твоето работно разрешително се издава единствено от оторизирани от Държавния департамент на САЩ – спонсори. Датите, отбелязани в т. 3 на този документ, определят периода, през който можеш да работиш легално в САЩ. Не забравяй, че всяка една допълнителна работа, трябва да бъде одобрена от твоя спонсор преди да започнеш да работиш на нея. След изтичането на твоя работен период, можеш да пребиваваш до още 30 дни легално в САЩ. Не забравяй, че ангажиментите ти като студент редовно обучение са с приоритет и силно препоръчително да се прибереш навреме в България за първите ти учебни занятия.

Важно:
На влизане в САЩ, ще е необходимо да представиш пред имиграционните органи твоята DS-2019 форма, J-1 виза и копие от платената SEVIS такса. Това са част от неразделните документи, които ще ти трябват, затова преди да се отправиш към летището, провери още веднъж дали си взел всички документи в оригинал в своя ръчен багаж.

J-1 VISA

След като преминеш успешно визовото ти интервю в Американското посолство на САЩ в София, твоята J-1 американска виза (виж примерна), ще бъде поставена в международния ти паспорт. Issue date е датата, на която визата е добавена в паспорта ти. Expiration Date е краят на работния ти период и почти винаги е същият, който е отблеязан в т. 3 на DS-2019. Не забравяй, че след посочената крайна дата, ти имаш още 30 дни, в които можеш да пътуваш.

I-94

Формуляр I-94 представлява доказателство, че си влязъл законно в САЩ, и е необходим, когато трябва да бъде потвърден имиграционният ти статус. Когато кацнеш на първото международно летище в САЩ, ще преминеш през проверка на U.S Customers and Border Protection (Immigration). Служителят ще сканира паспорта ти и ще въведе всички необходими данни в системата, включително на коя дата влизаш в страната, с какъв тип виза пътуваш и колко дълго можеш да останеш.

Веднага след тази процедура, ти вече можеш да свалиш своята I-94 форма онлайн. Достатъчно е да отидеш на следния адрес: https://www.cbp.gov/travel/international-visitors/i-94 и да въведеш личните си данни от международния си паспорт, както и да избереш виза с която си пътувал (J-1 виза), както и дата, на която си влязъл в страната.