САЩ. Още известна, като меката на демокрацията, страната на възможностите и олицетворението на свободата. Дотук добре. Но, колкото и Холивудски филми да си изгледал/а и интересни истории да си изслушал/а, нищо не може да те подготви за предстоящия културен шок. На пръв поглед може и да не изглежда сякаш разликите между Европа и САЩ са толкова много. Но да проверим отново... Нека "старият vs. новият континент" започне сега:

1.Синдромът “стиснатия европеец”…

Бригада в САЩ

Докато на европейска територия 10% е щедър бакшиш (нека си кажем истината – в България и това е рядкост…), в САЩ този процент ще ти гарантира добре познатия сред американците статус на “стиснатия европеец”. Разликата идва оттам, че в Европа твърдата заплата на сервитьорите е по-висока спрямо стандарта на живот на съответната държава, отколкото тази на колегите в САЩ. Следователно, хората си позволяват да оставят по-малък бакшиш. Запомни, за да не се заклеймиш с горепосоченото звание – минимален бакшиш 15-20%. И тук говорим за по-скоро неприятно изживяване… Добра новина за теб, ако ще работиш като “server” това лято! Bring on the tips!

2. С размерите на “Невероятния Хълк”

Ако сте грандомани, САЩ е вашето място. За разлика от люлката на цивилизацията, в новия свят всичко е огромно (като изключим Нюйоркските апартаменти, които изглежда са проектирани за европейски емигранти) – като започнем от сградите, минем през бургерите и приключим с мечтите им. Може би ви се струва глупаво, но когато се изправите очи в очи със средностатистическия американец и огромната му усмивка, отново ще разговаряме. Ние не знаем защо американците толкова обичат големите неща, но подозираме, че има нещо общо с нуждата да дадат поле за действие на супергероите от серията Марвел!

3. Въпрос за $1 000 000

Всяка европейска държава си има един “център на вселената”. Но САЩ не е европейска държава… Тя има три – Ню Йорк, Лос Анджелис и “нямам мнение по въпроса”. С който и от трите типа американци да те срещне съдбата, най-добре не ги убеждавай в противното. Което ни довежда до вероятно най-добрия съвет, който можем да ти дадем…

4. Теми табу – политика и религия

Бригада в САЩ

За всичко останало говори на воля, но колкото и силно мнение да имаш по горепосочените теми – пази го за себе си и разговорите с другите европейци. Мотото е: “Аз мога да говоря, каквото пожелая за моята държава, но ти – не.” Дори и да сте на едно мнение!

5. “American Smile”

Американците са изключително позитивни. Не всички. Повечето. Особено в южните щати. Разхождат се с широки усмивки и могат да те заслепят, ако си забравил/а слънчевите си очила. Разбира се, това не значи, че задължително те харесват. Просто им е генетично заложено да се опитват да направят от лимоните лимонада. Така че, за да се впишеш, ще трябва да замаскираш европейския негативизъм и профилактичното мрънкане и да се впуснеш по течението на усмивките и лъчезарността.

6. Поне движението е дясно…

Не бой се. Не е 100 градуса по Целзий. Американците, вероятно с цел да се разграничат от прадедите си на стария континент, измерват всичко по други системи. Градусите се измерват по температурната скала на Фаренхайт. Другите мерни единици, които ще станат част от ежедневието ти са инч, фут, ярд и миля. Размерите на дрехите и обувките също са различни. Най-добре си свали приложение за конвертиране!

7. Голяма държава, големи корпорации, големи намаления!

Вероятно си виждал/а видеа на скачащи едни върху други американци в универсалните магазини по повод “Black Friday”. Ако обичаш да пазаруваш, ще си щастлив/а да разбереш, че това е държавата на най-големите намаления и outlet магазини, и то целогодишно. Което значи, че няма нужда да се бориш с никой, за да вземеш своето. С една дума… консумеризъм.

8. Кофти кафе?

Бригада в САЩ

Въпреки че в Европа кафе не расте, ние определено знаем как да правим хубаво силно кафе – било то италианско или турско. Ако искаш да си поръчаш нормално кафе, ще трябва да конкретизираш, че искаш еспресо или капучино. И не забравяй усмивката и “Thank you! Have a nice day!”.

9. Обща култура

Докато в България от малки ни учат на “обща култура”, тоест да знаем всичко за всички, при американците ситуацията далеч не е такава. Не се обиждай, ако не са чували за България. Това не е защото не искат, а защото не са срещали някой, който да им разкаже. Ти си там, като представител на държавата– разкажи им за българската роза и за българските обичаи, за да може следващия път, когато съдбата ги срещне с някой българин да кажат: “Аз знам къде е България. Вие сте европейската държава с ароматните рози и красивите лъчезарни хора.”

Защото и ний сме дали нещо на света… ;)