Има два типа хора – тези, които обичат да отлагат и тези, които предпочитат първо да свършат работата и след това да се забавляват. От който и тип да си, когато става въпрос за визовото ти интервю, е по-добре да дръпнеш лепенката по-рано. Защо ли? Защото няма нищо страшно. В работата си, ние виждаме много хора, които се притесняват изключително много за интервюто, но истината е, че всичко се случва толкова бързо, че докато се усетиш къде си, всичко вече е приключило.

Затова днес ще се опитаме, по възможно най-безболезнения начин, да ти дадем няколко съвета за това, какво е желателно да се и какво е препоръчително да не се прави по време на визовото ти интервю.

Don’ts

giphy.gif

1.Нe закъснявай. Нека те изпреварим… Осъзнаваме, че това не винаги зависи от теб. И докато в това има нещо вярно, винаги може да се подсигуриш, като тръгнеш значително по-рано. Ако има някакво предизвикателство по пътя е по-вероятно да стигнеш навреме, а ако няма – изпий едно ароматно кафе или фреш, в някое уютно кафенце в пешеходна близост до посолството.

2.Не лъжи. Не, не се опитваме да проповядваме десетте божии заповеди, но много сериозно те съветваме да бъдеш искрен/а. По-добре да не получиш виза веднъж, отколкото да ти бъде сложена постоянна забрана. Консултантите, с които ще разговаряш вече знаят всичко нужно за теб и веднага ще разберат, ако започнеш да изкривяваш истината, което на свой ред ще ти направи мечешка услуга.

3.Не се притеснявай. Това понякога е трудно постижимо и колкото повече се опитваш, толкова по-зле става положението. Затова, ето една идея от нас:

Представи си, че отиваш на интересна мисия, като “Mission Impossible” или се опитай да го разгледаш, чрез перспективата на нещо забавно и вълнуващо, въпреки че всъщност е сухо и, честно казано, до голяма степен стресиращо. Когато влезеш в посолството след проверката на чантата ти, ще ти вземат отпечатъци. Е кажи, не е ли вълнуващо?! И сигурно си мислиш, че това са празни приказки, но не е така. Нагласата ти към интервюто е изключително важна и интервюиращите го усещат. Казвайки всичко това – самият разговор се състои от няколко въпроса, чиито отговори знаете и ти и те. Целта на интервюто е да преценят твоето отношение към пътуването и езиковите ти умения.

4.Не носи големи чанти, раници и сакове. Последното, което искаш, е да предизвикаш нежелано внимание. Когато отидеш за интервюто си, ще бъдеш проверен от охраната и присъствието на подобен багаж ще затрудни проверката и е възможно да се притесниш допълнително, без да има реална причина за това.

Do’s

giphy.gif

1.Подготви си документите от предната вечер. Даже най-добре ги прибери в чантата си още от вечерта. Може даже да си залепиш бележка на входната врата – “Да си взема документите”! Отново от личен опит, но много помага.

2.Подготви се за интервюто. Поговори с някой на английски, ако се притесняваш за разговора. Или, ако няма кой да ти прави компания, с риск съседите да те помислят за хахо, сам отговаряй на потенциални въпроси. Мини няколко пъти през следните такива: “Как се казваш?”, “Какво учиш?”, “Защо искаш да отидеш на бригада?”, “Бил/а ли си друг път в САЩ?”, “Имаш ли роднини в САЩ?”. С две думи – основните неща. И помни – казвай истината, истината и само истината. Защото, както казват мъдрите хора, “На лъжата краката са къси.” За да те подготвим за репетиционния процес, ние провеждаме пробни интервюта в нашите офиси. След като преминеш през едно такова ще разбереш, че няма от какво да се притесняваш.

3.Изглеждай спретнато. Не, няма нужда от смокинги и бални рокли. Една изгладена риза и равно деколте ще свършат идеална работа. Това важи и за документите ти. Те трябва да изглеждат представително – поне в нов джоб или някаква папка. Забрави за хвърчащите листове!!!

4. Вземи си изпитите! Ако искаш значително да увеличиш шансовете си за виза, това е един добър начин да го направиш. Не е нужно да си пълно 6, 4-ки също се приемат.

5. Дръж се естествено. Ти не правиш нищо незаконно. Няма от какво да се страхуваш и притесняваш. Имай предвид, че интервюиращите са наясно, че повечето кандидатстващи се притесняват и го отчитат като фактор. Но само до определена степен. Така че, просто бъди себе си, отговори на въпросите, не спори с тях и “всичко е точно.” ;)