В миналия блог ти отворихме вратичката към нашия опит с посолството на САЩ и ти споделихме, някои от нашите do’s and don’ts. И тъй като сме в сезона на интервютата, днес продължаваме с тази тема и ще задълбаем малко повече в това за какво да внимаваш по време на визовото ти интервю. Да започваме:

1.Да насрочиш интервюто си преди да си си взел изпитите. Вероятно най-добрата услуга, която можеш да си направиш е да се появиш на интервюто с взети изпити. Дори и да не са 5-ци и 6-ци, не е толкова важно. Важното е, че показваш отговорност за действията си, компетентност и мотивация да се върнеш за следващата учебна година.

2. Да спориш с интервюиращия. Това е ситуация, в която не можеш да спечелиш. Дори и да си прав/а, опитай се да обясниш спокойно, без излишна емоция или просто да премълчиш и да оставиш интервюиращия да се наслаждава на своята “вербална победа”.

3. Да не се подготвиш. Докато всички сме наясно, че има още какво да се подобри в образователната ни система, поне ни учи на силата на подготовката. Не може да имаш шестица, без да си напишеш домашното. Ако не се чувстваш удобно да се подготвяш сам, потърси помощ от своята агенция или приятели. Ние винаги организираме пробни интервюта, за да помогнем на кандидатите да усетят какво им предстои и какво да подготвят.

4. Да дадеш неправилна информация. Не можем да ти обясним с думи, колко важно всъщност е това. Ако на документите ти пише едно, а ти казваш друго и принцеса Даяна да беше, няма значение. Те имат твоята информация и са си направили домашното. За да говорите един език – направи го и ти.

5. Да говориш неуважително. Една много удобна функция на английския език е че уважителната форма е идентична с неуважителната. А това прави целия процес в пъти по-лесен! Но тонът на гласа и отношението са нещо, което никоя граматика не може да прикрие, така че дори интервюиращият да е много любезен и приятелски настроен, помни че все пак си на интервю.

6. Да обърнеш интервюто наобратно. Продължаваме от точка 5… Недей да фамилиарничиш. Отговаряй само, когато те питат и каквото те питат. Запази сладкодумните приказки за твоите близки и приятели. Или за някоя статия или книга. ;)

7. Да отговаряш с по една дума. За да увеличиш шансовете си за успешно интервю, отговаряй подробно на зададените въпроси. Като например – ако те попитат къде ще отседнеш и къде ще пътуваш, отговаряй с точни дати и имена. Не казвай просто: "Първо Ню Йорк и после Сан Франциско", а кажи "Първо в Ню Йорк от ........ до ......... . Там ще посетя ......... и ......... и след това на ......... ще се отправя към Сан Франциско, където ще отседна в .......... хотел и ще бъда там до ......... дата." И когато те попитат защо кандидатстваш за програмата, не забравяй да започнеш с това колко си доволен / на от обучението си тук в България и как се вълнуваш за възможностите ти след университета и мислиш, че сега е най-правилното време да опознаеш други култури и си уверен, че програмата ще ти бъде от полза, не само за да подобри езиковите ти умения и разшири кръгозора ти, но също така да те направи по-конкурентноспособен, когато започнеш да търсиш работа в България. – Или нещо подобно. ;)

Няма една рецепта за щастие. Просто системата не работи така. Затова се надяваме с нашите няколко съвета да ти помогнем в процеса и да ти вдъхнем сила и смелост. Повярвай ни… не е толкова страшно! И помни – дишай.