3:42 сутринта е. Минали са само 1 час и 18 минути от началото на полета, а ти вече поглеждаш към стрелките в очакване на кацането. Навън е тъмно, като във вътрешността на зимен ботуш, а целият самолет е потънал в дълбок сън, освен двамата сладкодумци, които седят точно зад теб и несъобразителният “джентълмен”, който отнема от личното ти пространство без даже да му прави впечатление. В този момент започваш да си мислиш… Заслужава ли си американското ти пътешествие този полет, който спокойно би могъл да послужил, като увод на роман на Стивън Кинг.

Отговорът е ДА. Заслужава си. Независимо дали си от тези, които обичат тръпката от летенето или от тези, чиято кръв замръзва при мисълта за липса на твърда почва под краката, имаме няколко съвета, които ще помогнат на часовете прекарани във въздуха да се търкулнат незабелязано.

Със заредени устройства и до Ню Йорк се стига.

Сега не е времето да пестиш ток. Зареди всички мобилни устройства, с които разполагаш – телефони, таблети, лаптопи, iPad-и, Kindle-и, портативни зарядни устройства и каквото още се сетиш. Ние също така ти препоръчваме, ако имаш възможност, да инвестираш в добри слушалки. Вече се продават такива слушалки, които буквално могат да те изолират от околната среда. А за презокеански полет – това е сладък мед за душата.

Перфектно трио.

Маска за очи, тапи за уши и възглавничка за шия. Това трио ще те спаси от детски плач, схванат врат и ще те предостави с перфектната възможност за един ползотворен сън.

giphy.gif

Забавлението, без което не можем.

Статии, списания, книги, сериали, музика, книги за оцветяване или работа, която не изисква връзка с интернет. Авиокомпаниите предлагат библиотека от филми и музика, която да те спаси от полудяване, но все пак различни хора – различни идеали. Ти най-добре можеш да подбереш желаното забавление. Да, това значи, че трябва да инвестираш малко време предварително, но когато моментът дойде, ще осъзнаеш, че това е било най-ценно прекараното ти време.

Стил или удобство?

Ние вярваме, че не е нужно да избираш. Със сигурност удобното облекло е приоритет, но това не значи, че не трябва да е по начин, който изразява личния ти стил и те кара да се чувстваш уверен/а. Това, което ние ще ти препоръчаме е да се облечеш “на слоеве”. В самолета може да ти стане топло, когато заспиш студено, а да не говорим за различните температури на дестинациите ти. Затова може би заложи на шал или пуловер, който да можеш да сваляш и слагаш лесно. Също така, избягвай тесни дънки, защото те спират кръвообращението, а ще имаш достатъчно от това по време на полета и без помощта на тесните дрехи.

“Вода, вода навсякъде, а нито капка за пиене.”

Докато прелиташ над океана не забравяй да хидратираш и собственото си тяло. Консумирай достатъчно течности, като не забравяш, че най-добра услуга ще ти направи обикновената вода за пиене. Можеш да подготвиш и нещо мъничко за хапване, но нека да не е нещо, което ще ароматизира целия самолет. Подбирай внимателно.

Не си ти, когато не си свеж/а.

Визията и усещането ти при кацането ще са коренно различни от тези при излитането. Затова, ако имаш малко местенце в багажа, не изпускай да вземеш някои основни тоалетни принадлежности, за да може да пристигнеш свеж/а, като краставичка, а не кисел/а, като зеле.

giphy.gif

От домашната аптечката с любов.

Обезболяващи– Дали си от хората, които се опитват да не използват лекарства или от тези, които редовно си пийват хапчета за профилактика, ти препоръчваме да вземеш със себе си поне един вид обезболяващи. В случай на главоболие или друг вид дискомфорт, ако нямаш лекарство в ръчния си багаж, вероятността да не получиш такова е много голяма. Това е защото на стюардесите / стюардите не им е позволено да дават лекарства на пътниците, дори и ако става въпрос за един “безобиден” аспирин. Ако някой от екипажа се смили над теб, може и да ти подбутне едно хапче или да помоли някой от другите пътници да ти даде, но правилото е че на тях не им е позволено, затова за всеки случай е най-добре да не разчиташ на случайността.

Приспивателни– Да спим или да не спим? Това е въпросът. Ако можеш да спиш – давай! Но често по време на полет има много препятствия, през които трябва да преминеш преди да заспиш. А дори и тогава, в повечето случаи, не е за дълго. Ако си хвърлил/а око на очевидното решение, можеш да попиташ за съвет в аптеката. Има много леки хапчета (тип витамини), които предизвикват производството на мелатонин и могат да ти помогнат да заспиш. Ако си решил/а да пробваш с нещо по-силно, преди да посетиш аптеката, направи визита до личния си доктор. Сподели своя казус и помоли да ти предпишат нещо. При всички случаи чети упътването и – изключително важно – изпробвай го поне веднъж преди да се качиш на самолета!

Успокоителни– Ако си от голямата част на населението, които ги е страх да летят (и това е напълно нормално!) можеш да попиташ в аптеката за леки или хомеопатични успокоителни, тип валериан. Капките “Rescue Remedy” също вършат чудеса. Но отново важи горното правило – трябва да си уверен / а, че няма да си докараш някой страничен ефект! И винаги… ВИНАГИ чети упътването.

Надяваме се да сме ти помогнали с тези няколко основни съвета. По време на полета, също така, можеш да прочетеш и нашият “Наръчник по оцеляване за първата ти бригада в САЩ". ;)