Ето, че се случи. Изпитите приключиха и купоните затихнаха, за да направят път за вълнуващото приключение, което съвсем скоро ти предстои. Опитът ни показва, че за да бъде едно пътешествие истински успешно, трябва да мислиш поне 2 стъпки напред. Затова ти препоръчваме да проучиш какво ти предстои щом колелата на самолета погалят пистата и вече официално си на щатска територия. Но, защото знаем, че вълнението може да ти е в повече, ще ти помогнем. Ето и първите стъпки, които трябва да предприемеш щом пристигнеш в САЩ.

Стъпка 1 – Митническа декларация

Тази стъпка ще трябва да предприемеш още преди да слезеш от самолета. Някъде към края на полета ти, стюардесите ще започнат да раздават формуляри, изглеждащи по следния начин (виж снимката). Ти трябва да си вземеш един и да го попълниш.

sample-us-customs-declaration-form-front.jpg

Стъпка 2 – Immigration или “Гранична проверка”

След като слезеш от самолета, ще минеш през U.S Customs and Border Protection (Immigration). Там ще те посрещнат няколко сериозни лица, които ще ти вземат отпечатък, ще ти зададат няколко въпроса, с които отговори си наясно, и ще изискат следните документи от теб (всичките ти документи трябва да са в оригинал!):

DS-2019– това е работното ти разрешително. На него са посочени датите, през които можеш легално да работиш в САЩ, както и нужната информация за твоя спонсор и работодател.

J-1 VISA– това е Work & Travel визата ти. В нея са отбелязани две дати – едната (Issue Date) е датата, на която е издадена визата ти. Втората дата (Expiration Date) е тази на последния ти работен ден. Помни, че имаш още 30 дни (като последната дата за прибиране е 1-ви октомври) след тази дата, в които можеш съвсем легално да останеш на територията на САЩ, още познато като времето за “road trip” и всякакви луди (или “цивилизовани”) пътешествия. Ти избираш!

Паспорт – мислим, че няма какво да обясняваме тук… Визата ти ще бъде на паспорта ти, така или иначе, така че – двойно внимание върху този документ!!!

Стъпка 3 – I-94 Arrival / Departure Record

I-94 е документ, който представлява доказателство, че си влязъл/ла законно с САЩ и се издава автоматично, след като минеш през границата. Докато преди известно време трябваше да имаш физическо копие от този формуляр, сега процедурата се е улеснила и можеш да го изтеглиш на следния линк: https://www.cbp.gov/travel/international-visitors/i-94. Единственото, което ще ти трябва, като информация са личните данни, посочени в международния ти паспорт, типа виза, с който пътуваш (за теб J-1), както и датата, на която си влязъл/ла в страната. Тази процедура можеш да извършиш само след пристигането си в САЩ. Ако имаш проблеми с изтеглянето на формуляра, можеш да потърсиш помощ от U.S. Customs and Border Protection или да се обадиш на телефон: 1 877 227 5511.

Стъпка 4 – SEVIS

Внимание! Това е важно. До 10 дни след датата посочена на формуляр DS-2019, си задължен/а да се регистрираш в SEVIS. За регистрацията ще са ти нужни номерът на твоя DS-2019, адресът ти в САЩ и данните на работодателя. Регистрацията е абсолютно задължителна! Както и каквито и да било промени в адреса ти или контактите за връзка. Ако се разсееш и не направиш горепосоченото, има шанс визата ти да бъде прекратена и да останеш без валиден статус.

Стъпка 5 – SSN – Social Security Number

SSN (Social Security Number) – това е номерчето, което ще напълни банковия ти акаунт, така че не отлагай. Можеш да подадеш документите си 5 работни дни, след като си се регистрирал/а в SEVIS. Този номер ще ти бъде нужен, за да получаваш заплатата си, да си отвориш банкова сметка и да платиш данъците си (които след това сладко сладко да си върнеш – съвсем друга тема… Отнесохме се!).

Стъпка 6 – Банковата сметка

Разпитай банките за различни оферти и се увери, че банката, в която ще отвориш сметката си, не изисква минимална наличност и има банкомати близо до работата или дома ти. Документите, които да вземеш с теб, когато се запътиш към банката са: паспорт, визата, формуляр DS-2019, твоя SSN номер или доказателство за подаден документ за такъв и писмо от твоя работодател, потвърждаващо твоята работна позиция. Един от най-честите избори на студентите е Bank of America. Не се тревожи, ще можеш да прехвърлиш всичките си заслужено изкарани пари в българска сметка, но за това ще говорим в друг блог.

Допълнителни съвети:

– Не заминавай в последния момент. По закон можеш да пристигнеш 2 седмици преди първия ти работен ден, така че се възползвай от това време. Ще можеш на спокойствие да изпълниш горепосочените стъпки, както и да преодолееш първите вълни на културния шок.

– Пристигни с достатъчно финанси, че да покриеш първите 2-3 седмици от пребиваването си. Първата ти заплата ще получиш най-рано една седмица след започването си, затова играй на сигурно.

– След като се обадиш на близките ти, че си пристигнал/а безопасно, се свържи и с работодателя си.

– Запомни, че за да направиш пътуването си по-приятно можеш да се чекираш онлайн и да избереш мястото, на което ти се иска да седнеш. Препоръчваме ти и да разгледаш как да стигнеш до крайната си цел, както и да прегледаш документите си още веднъж преди заминаването.

– Ако поради някаква причина не можеш да стигнеш навреме, намери начин да се свържеш с работодателя и да го уведомиш.

– Be prepared.