Летенето е най-сигурната и безопасна форма на транспорт. Това е абсолютен факт. Но, ако летиш за първи път, страхът от летенето вероятно е най-малкият ти проблем. Сигурно си в пъти по-притеснен/а за това какво предстои преди да се качиш на самолета и след като кацнеш. В днешната статия ще разгледаме точно това, така че ако можеш да се похвалиш със значителен “пътнически стаж”, можеш да пропуснеш тази статия и да се насочиш към: “Наръчник по оцеляване при презокеански полети”.

Стъпка 1: Пристигане на летището

Задължително пристигни на летището 2 часа по-рано. Особено, ако ти е за първи път. Дори и да се наложи да изчакаш, това е по-добрият вариант. Пътешествието започва още по пътя към летището. Макар и да си мислиш, че имаш пълен контрол – това не е така. Не знаеш къде може да попаднеш в задръстване или да спукаш гума. Затова бъди отговорен/на и си остави достатъчно време.

Стъпка 2: Чекиране

Първата ти работа след като пристигнеш на терминала е да се отправиш към таблото с информацията за полетите. Открий своя полет и виж накъде трябва да се запътиш, за да се чекираш. След като отидеш на посоченото гише, изчакай своя ред, като същевременно подготвиш паспорта си. На гишето ще получиш своята бордна карта и ще предадеш багажа си, който ще получиш, след като достигнеш крайната си дестинация (или в случай на трансфер на следващата ти спирка). Ако имаш само ръчен багаж и си направил /а онлайн check-in, можеш да продължиш директно към проверката за сигурност.

Стъпка 3: Проверка за сигурност

Предупреждение: Има голяма вероятност да ти кажат да си свалиш обувките или решат да те "опипат" щателно… Всичко е в реда на нещата. За улеснение и за да избегнеш намръщени погледи, приготви всичко, докато чакаш на опашката – всичките ти течности трябва да са под 100 мл. и да бъдат прибрани в малка найлонова торбичка, като тази на снимката (по-долу). Можеш да вземеш такава от летището (огледай се, някъде около теб трябва да има; или ще можеш да я закупиш за 1 долар/паунд/евро или ще бъде безплатна. Зависи на кое летище си.) Дами – всички гримове (спирала, червило, фон дьо тен и кремове), всичко трябва да се събере в торбичката и трябва да може да се затвори.

бригада в САЩ

След като си готов/а с това извади електронните си устройства – таблети, лаптопи, зарядни. Свали колана си, якето, шала и всякакви подобни аксесоари. Когато дойде твоя ред, постави багажа си в един от предназначението контейнери. В повечето случай трябва да поставиш технологиите и течностите отделно от багажа и връхните дрехи. Остави багажа си на лентата и премини, когато охраната ти даде знак. Ако машината изсвири – не се притеснявай. Вероятно е част от облеклото ти или може би някой пиърсинг. Транспортирането на предмети, като огнестрелни оръжия, остри предмети (дори ножици) или спрейове за самоотбрана е забранено. Прочети целия списък тук.

Стъпка 4: Митническа и гранична проверка

Тук ще бъдат проверени документите ти – паспорт, бордна карта, виза и други съпътстващи твоето пътуване документи. За да се увериш, че си взел всичко необходимо, не забравяй да провериш преди да се отправиш към летището.

Стъпка 5: Провери от кой изход пътува самолета ти

Почти си готов/а да се качиш на самолета. Провери кой е твоя изход или “gate” и в колко часа отваря и затваря (не чакай последния момент!). А сега погледни колко е часът. Ако имаш още време, наслади се на малко почивка – разходи се по магазините, пий кафе, пий вино, почети книжка, но не се увличай прекалено. Ако е време да се отправяш към изхода – давай смело напред.

Стъпка 6: Качване на самолета

Преди да се качиш на самолета ще трябва още веднъж да предоставиш бордната си карта и паспорта си на екипажа на самолета, така че ги дръж наблизо. След това следвай инструкциите на екипажа, вече си в сигурни ръце!

Допълнителна информация:

Трансфер: Ако ще сменяш самолети е важно да отбележим, че трябва да следваш знаците за транфер и е препоръчително да не напускаш летището (можеш да напуснеш сградата, ако имаш дълъг престой, но имай предвид, че в този случай ще трябва да преминеш през процеса на проверка още веднъж). В зависимост от това какъв е трансферът ти, може да се наложи да вземеш багажа си и да се чекираш отново за следващия полет. Внимателно проучи тази информация преди заминаването си и помни, че винаги може да се обърнеш към някого за помощ!

Пазаруване: Ако решиш да се поглезиш с нещо, вероятно ще трябва освен да платиш да покажеш и бордната си карта, така че нашият съвет е – дръж я наблизо! Внимание: Не купувай бутилки с течности, ако ще имаш повторен check-in (помниш за 100-те мл. нали?)

За да проследиш какви стъпки те очакват след кацането ти, можеш да прочетеш следната статия:

Бригада в САЩ – какво да правиш, след като пристигнеш”

бригада в САЩ

А ако си по развълнуван/а за самия полет се отправи директно към...

“Наръчник по оцеляване при презокеански полети”

бригада в САЩ