Бригадата в САЩ свърши и без да усетиш ритъма на ежедневието в България отново идва на преден план. Сигурно вече с нетърпение чакаш другото лято, но разбира се, преди това може би искаш да похарчиш честно изкараните си долари. Или вече си ги похарчил/а? При всички положения има още какво да допълниш в касичката! Да, говорим точно за данъците и възможността ти да кандидатстваш за възстановяване на данъците. Днес ще ти обясним процеса и ще отговорим на най-често задаваните въпроси:

Защо трябва да плащам данъци щом съм с J-1 виза?

Според закона на САЩ, всеки човек, който работи на територията на САЩ, трябва да плаща данъци, без значение от визата, с която пребивава.

Какви данъци ми удържат от заплатата?

Има три вида данъци, които ти се удържат от заплатата. Това са:

Федерален данък (Federal Tax) – това е данък, който се удържа от всички работещи. Обикновено той е около 10% от възнаграждението ти за периода, в който си работил/а. Този данък се удържа от IRS – федералната данъчна служба.

Щатски данък (State Tax) – това е данък, който се заплаща на данъчната служба на щата, в който си работил/а по време на твоето Work & Travel приключение. Обикновено той е между 2% и 8%. В следните щати такъв данък не се удържа: Аляска, Флорида, Невада, Тексас, Южна Дакота, Вашингтон, Уайоминг, Ню Хемпшир и Тенеси.

Местен данък (Local Tax) – това е данък, който се удържа само в някои щати. Обикновено той не е повече от 2% от заплатата ти.

Удържат ли ми социални и здравни осигуровки?

За разлика от гореспоменатите данъци, социалните и здравни осигуровки не се заплащат от пребиваващите с J-1 виза. Ако все пак поради някаква причина забележиш на pay slip-а ти, че ти се удържат, след приключването на бригадата можеш веднага да ги поискаш от работодателя или, след като се прибереш в България, да се свържеш с данъчната служба за възстановяване.

Защо имам право за възстановяване на данъците?

В края на всяка данъчна година, IRS прави преизчисление на доходи спрямо удръжки. След като ти си работил само 4 месеца, а калкулирането се прави за цялата година, в повечето случаи се оказва, че си надплатил/а. Това е и причината, поради която можеш да кандидатстваш за възстановяване.

Как да разбера каква сума може да ми бъде възстановена?

Ние можем да направим приблизителна калкулация, но за съжаление, не можем да ти кажем със сигурност каква ще бъде възстановената сума. Всичко зависи от това, колко си изкарал/а по време на бригадата си. След като подадеш документите си, ще бъдеш уведомен/а от IRS за сумата, която ще получиш обратно.

Колко време отнема да си получа парите обратно?

Това е най-сладката част и чакането изглежда най-дълго. Но по принцип периода за връщане е около 6-9 месеца за федералните и около 4-5 месеца за щатските.

Каква е процедурата по връщане на данъците?

Трябва да подадеш данъчна декларация до април месец следващата година (тоест, годината след която е приключила бригадата ти).

Какви документи са ми нужни?

Декларацията трябва да бъде на хартия. Има опция за подаване онлайн, но тя НЕ важи за участниците в Work & Travel програмата. Документите, които ще ти трябват за попълване на декларацията са: копие от твоята Social Security Card, копие на международен паспорт и визата ти за САЩ, W-2 форма или последен чек от всеки работодател, за когото си работил по време на програмата.

Мога ли да подам декларация, ако не пазя или съм изгубил/а W-2 формата?

Да. Просто ще трябва да попълниш допълнителен формуляр.

Трябва ли да плащам предварително за попълване на документи?

Не. Ако избереш да се довериш на нас, няма нужда да плащаш нищо предварително. Ние ще попълним и изпратим документите ти вместо теб, като се уверим, че всичко е попълнено изрядно. При приключване на процеса, нашите партньори от Verde Tax ще удържат сумата за комисиона, а останалото ще бъде преведено директно в банковата ти сметка.

Кога мога да подам данъчната си декларация?

Данъчната година в САЩ приключва на 31 декември. Това означава, че най-рано можеш да подадеш декларация през януари. Но, ние не те съветваме да чакаш. За да получиш по-бързо данъците си, можеш да се запишеш при нас още сега. Ние ще подготвим нужните документи, за да може, когато получиш своята W2 форма през януари, да изпратим документите ти по най-бързия възможен начин.

Когато говорим за финанси, ние искаме да сме сигурни, че си уверен/а в процеса и знаеш какво се случва. Затова не се колебай да се свържеш с нас или да дойдеш на място, за да отговорим на всичките ти въпроси!