Вече си решил/а. Това лято, заминаваш на бригада в Америка. Единственото, което стои пред теб е силата на протакането. Не отлагай нещо за утре, ако можеш да го свършиш и вдругиден. Been there, done that.

Да, разбираме, че в момента си зает/а с много други изключително важни дейности, като планирането на купона за 8-ми декември и кино с гаджето, но докато се решиш да направиш първата крачка към твоята американска мечта, планът ти вече ще е реалност. За някой друг. Някой, чието мото не е известният цитат на Марк Твен.

1.Който превари, той…

… ще открие перфектната работна оферта в Америка! Работодателите, точно като нас, искат да приключат с търсенето на идеалните хора за техния екип възможно най-бързо. Затова, чрез програмата Work & Travel USA се пускат определен брой работни места. Моментът, в който тези места се запълнят записването при дадения работодател приключва. И, както вече предполагаш, най-богат е избора през месеците ноември и декември. Знаейки тази ценна информация, ти спокойно можеш да надхитриш навалицата и да запазиш своята идеална работна оферта още сега!

2. Избери лукса на времето.

giphy.gif

Вероятно в момента това ти звучи леко абсурдно, но когато започнеш да жонглираш изпити, интервюта за виза и билети за самолети, ще ти стане ясно, като бял ден, че единственият начин да избегнеш паниката е да си дадеш достатъчно време за всичко. Започвайки подготовката от рано, ще имаш предостатъчно време да предвидиш всички детайли и да се чувстваш по-уверен/а в целия процес.

3. Започни да спестяваш още преди да си заминал/а.

Правилото е, че колкото повече чакаш, толкова по-скъпа става твоята бригада. Да, работните разрешителни поскъпват и да – самолетните билети също. Направи си услуга и започни да изкарваш от твоята бригада още преди да си заминал/а. Защото… трябва ли ти причина?

4. Не чакай изчерпването на работните разрешителни.

Всеки спонсор има определен брой места и когато работните разрешителни свършат, записванията за бригада приключват, независимо от това дали работодателите все още имат свободни работни места. Обикновено това се случва около месеците януари и февруари, но всяка година варира, затова не те съветваме да чакаш до последно, за да не бъдеш неприятно изненадан/а. И накрая, но не на последно място…

5. Enjoy the circus!

giphy.gif

Когато зимата си отиде и снеговете се разтопят, не забравяй да си вземеш една студена бира и да се потупаш доволно по гърба. Докато всички тепърва започват да организират пътуванията си и да репетират за интервюта за виза, ти ще си преминал/а през целия този процес и вече ще мислиш за вълнуващите приключения, които те очакват щом стъпиш на американска почва. Защото, защо да отлагаш нещо за утре, когато можеш да го свършиш и днес. ;)